skip to Main Content
Digitale VOG Heeft Voordelen Voor Werkgevers En Werknemers

Digitale VOG heeft voordelen voor werkgevers en werknemers

  • HR

Vanaf medio mei 2024 is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor iedereen digitaal te ontvangen. Screeningsautoriteit Justis introduceert deze nieuwe ontvangstmethode.

Voorheen was de VOG alleen op papier te ontvangen. Het digitaal ontvangen van een VOG in de Berichtenbox van mijnoverheid.nl wordt vanaf 20 maart jl. gefaseerd uitgerold.

Bij het aanvragen van de VOG kan je voortaan kiezen tussen een digitale of papieren versie. De optie om de VOG op papier te ontvangen, blijft daarmee toch bestaan. De prijs van het aanvragen van de VOG blijft gelijk.

Een digitale VOG brengt voordelen met zich mee voor werknemers, werkgevers en burgers. Een verstrekte VOG is digitaal sneller te bezorgen, duurzamer en makkelijker digitaal door te sturen naar de werkgever.

Zelfde informatie, nieuwe vorm

De digitale VOG bevat grotendeels dezelfde informatie als de papieren VOG. Alleen het postadres is weggelaten. De verschillen zitten in de vorm: de digitale VOG heeft een andere kleur (roze). Zichtbare echtheidskenmerken, zoals het watermerk, zijn vervangen door onzichtbare, digitale echtheidskenmerken. De digitale VOG kost evenals de papieren VOG via Justis € 33,85.

Eenvoudig te checken op echtheid

De digitale versie van de VOG kent onzichtbare, digitale echtheidskenmerken die de zichtbare echtheidskenmerken op de papieren versie, zoals het watermerk, vervangen. Met de validatietool van de Rijksoverheid met bijbehorende website is de VOG door werkgevers gemakkelijk op echtheid te controleren.

Actuele planning

De keuzemogelijkheid van digitale ontvangst wordt in fases uitgerold, zodat rekening kan worden gehouden met de capaciteit van de systemen van Justis. Dat geschiedt in vier fases gedurende twee maanden. Dat betekent dat nog niet elke organisatie direct gebruik kan maken van de digitale VOG. Voor meer informatie over de digitale VOG en een actuele planning van de uitrol, zie Introductie digitale VOG | Justis.

Verschil tussen papieren VOG (links) en digitale VOG (rechts)

Back To Top