4 nieuwe Corona maatregelen
De afgelopen weken zijn er een aantal maatregelen erbij gekomen, bovenop de bestaande maatregelen. Wij hebben de 6 nieuwe maatregelen op een rijtje gezet:
1. Verlaging van het gebruikelijke loon bij omzetverlies
Een DGA-er betaald loonheffingen over het loon dat passend is bij de arbeid die wordt verricht. Ook wanneer er minder of geen omzet wordt behaald. Nu in tijden van de Corona crisis, is omzetverlies bij vele aan de orde. Daarom was er al eerder besloten om dat er tijdelijk uit mocht gaan van lagere lonen die in verhouding staat tot het omzetverlies. Dit is vergelijkbaar met de regeling die in 2009 tijdens de kredietcrisis van toepassing was. De verwachting is dat er 130.000 ondernemers hier gebruik van zullen maken.
2. Versoepeling voor ZZP-ers met urencriterium
Om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek, dienen Zzp_er 1225 uur per jaar aan de onderneming te besteden. Nu met de Corona crisis, kan het zijn dat de ZZP-ers onder het minimum zitten en het recht verliezen. Om dit te voorkomen, zal de Belastingdienst voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 ervan uitgaan dat de minimaal 24 uur per week wordt besteed aan de onderneming. Ook wanneer dit niet wordt behaald.
3. De WKR
Via de WKR, WerkKostenRegeling, hebben de werkgevers de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen aan werknemers te geven. De werkgever hebben daarvoor een zogeheten vrije ruimte van 1,7% van de loonsom. In verband met de Corona crisis is de vrije ruimte verruimd naar 3% voor de eerste € 400.000,- van de loonsom per werkgever.
Zo kunnen de werkgevers hun werknemers tegemoet komen door een bloemetje of een cadeaubon te verstrekken ter beloning voor de inzet in deze barre tijden. Ook worden de sectoren die op dit moment hard worden getroffen, geholpen met een order.
4. Pauze voor betalingsverplichting hypotheek
Kredietverstrekkers willen hun klanten de mogelijkheid bieden om een betaalpauze van maximaal zes maanden aan te gaan voor het betalen van de rente en aflossing van de hypotheek. Dit is alleen wanneer het niet mogelijk is voor klanten om zich te houden aan de betalingsverplichting. Voor hypotheken waarvoor een fiscale aflossingsverplichting geldt, moet dit volgens de huidige fiscale regels bij een pauze in 2020, uiterlijk in 2021 worden terugbetaald. Een nieuw beleidsbesluit regelt twee zaken: ten eerste hoeft de aflossingsachterstand niet uiterlijk 31 december 2021 te worden betaald, maar kan deze (direct) worden uitgesmeerd over de resterende looptijd (van maximaal 360 maanden). Ten tweede kan een klant in plaats hiervan kiezen om zijn resterende lening te splitsen. Hierdoor hoeft de maximaal zes maanden achterstand niet per definitie te worden uitgesmeerd over de resterende looptijd, maar kan dit ook apart binnen bijvoorbeeld vijf jaar worden afbetaald. De overheid biedt hiermee meer mogelijkheden tot maatwerk. Naar verwachting kunnen 60.000 hypotheekhouders hier gebruik van maken.
Meer weten?
Mocht u een vraag hebben of komt u er niet uit? Wij horen het graag.
Mail ons via info@advado.nl