Werkgever betaalt uitkering en WAZO: vragen en antwoorden
In een bijlage bij het Handboek Loonheffingen 2024 vind je nu het document ‘Betaling van een uitkering op grond van de werknemersverzekeringen en de WAZO: vragen en antwoorden’.
Omdat de Belastingdienst regelmatig vragen krijgt over het betalen van uitkeringen aan werknemers, heeft de fiscus een document opgesteld met vragen en antwoorden.
Soms betaalt de werkgever uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen en de Wet arbeid en zorg (WAZO) aan werknemers. Vaak ontvangt de werkgever de uitkering van UWV en betaalt hij die door aan de werknemer. Of als hij eigenrisicodrager is, kan hij zelf ZW- en/of WGA-uitkeringen betalen.
In het document geeft de Belastingdienst antwoord op onderwerpen als de loondoorbetalingsverplichting, directe uitkeringen door UWV, werkgeversbetalingen, instantiebetalingen en uitkeringen door een eigenrisicodrager. Van de in totaal 23 vragen lichten we er een paar vragen uit.
De werkgever is niet verplicht om mee te werken aan een werkgeversbetaling of instantiebetaling. Als de werknemer of de werkgever geen werkgeversbetaling of instantiebetaling willen, betaalt UWV de uitkering rechtstreeks aan de werknemer (directe uitkering).
Alle uitkeringen van UWV kunnen via de werkgever of inhoudingsplichtige aan een werknemer worden betaald:
- ZW
- WIA (WGA- of IVA-uitkering)
- WAO
- WAZ
- WW
- WAZO
- Wajong
- IOW
- een toeslag op een hiervoor genoemde uitkering op grond van de Toeslagenwet.
De werkgever heeft geen loondoorbetalingsverplichting, maar blijft het loon vrijwillig betalen. Het vrijwillig betaalde loon wordt voor de heffing van de loonbelasting/premie volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen (inclusief WKO-opslag) en de werkgeversheffing Zvw op dezelfde wijze behandeld als verplicht doorbetaald loon.
Hoe zit het met de verloonde uren bij een werkgeversbetaling?
Verloonde uren zijn onder meer van belang voor de opbouw van het arbeidsverleden van de werknemer voor de vaststelling van het recht, de hoogte en de duur van een uitkering. Voor werkgeversbetalingen die zien op de WAO, WIA en ‘gewone’ WW-uitkeringen geldt dat de werkgever geen verloonde uren opgeeft. Bij doorbetaling van ZW- en WAZO-uitkeringen geldt dat die geen invloed hebben op het arbeidsverleden voor de vaststelling van het recht, de hoogte en de duur van een uitkering. De werkgever geeft daarom in dat geval altijd het aantal verloonde uren op dat voor de werknemer gebruikelijk is. Dat geldt ook voor ‘bijzondere’ WW-uitkeringen zoals bij vorst, onwerkbaar weer en werktijdverkorting.