
Inhoudingen op minimumloon voor huisvesting afgeschaft per 2030
Vanaf 1 januari 2030 mogen werkgevers geen salaris meer inhouden op het minimumloon van werknemers voor huisvestingskosten. Dit besluit, gepubliceerd op internetconsultatie.nl, wordt stapsgewijs ingevoerd over een periode van vijf jaar.
Belangrijke punten:
- Afbouwregeling: de mogelijkheid om huisvestingskosten in te houden op het minimumloon wordt jaarlijks met 5 procent verminderd, te beginnen vanaf 1 januari 2026. Dit betekent dat in 2030 deze inhoudingen volledig zijn afgeschaft.
- Betrokken partijen: deze wijziging is van belang voor werkgevers en huisvesters die huisvesting aanbieden aan werknemers en de kosten hiervan via inhoudingen op het minimumloon bekostigen. Ook werknemers, vaak arbeidsmigranten, die via deze inhoudingen hun huisvestingskosten betalen, worden hierdoor geraakt.
- Reden voor afschaffing: de huidige regeling, die inhoudingen tot 25% van het salaris toestaat, kan leiden tot uitbuiting van arbeidsmigranten. Door deze regeling af te bouwen, wordt beoogd dit verdienmodel te beëindigen.

Reageren op de wijziging:
Tot 6 juni 2025 kunnen belanghebbenden inhoudelijk reageren op de voorgestelde wijziging via deze website van Internetconsultatie.nl