Fiets van de zaak – mogelijkheden
Fiets vergoeden of verstrekken?
Als werkgever kun je kiezen of je de kosten zelf draagt of dat je de medewerker de fiets laat betalen via het brutoloon. In het eerste geval kun je als organisatie natuurlijk niet meer stuk bij je personeel, maar ook bij bruto-uitruil profiteert je medewerker aanzienlijk, omdat hij/zij de fiets betaalt vanuit het brutoloon. Het voordeel voor je organisatie is dat je na aanschaf niet meer hoeft om te kijken naar de fiets. De medewerker wordt eigenaar van de fiets en moet dus ook zelf zorgen voor aanvullende kosten zoals uitrusting, reparaties en verzekering. Voordeel voor je medewerker is dat deze regeling geen invloed heeft op de reiskostenvergoeding. Let wel goed op dat je het plafond van de werkkostenregeling niet overschrijdt.
Een fiets ter beschikking stellen
Bij het ter beschikking stellen van een fiets blijft de organisatie eigenaar van de fiets; de medewerker krijgt hem in bruikleen.
Bij de medewerker wordt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen opgeteld, als bijtelling voor het privégebruik van de fiets. De medewerker mag de fiets dan onbeperkt ook privé gebruiken.
Wil je als organisatie wel een fiets ter beschikking stellen, maar daar verder geen kosten aan hebben, dan heb je de mogelijkheid om het maandelijkse termijnbedrag in te houden op het brutoloon van je medewerker. Je medewerker profiteert – naast het feit dat hij/zij zelf niet hoeft te investeren in een fiets – van een fiscaal voordeel ten opzichte van het betalen uit het nettoloon.
Leasefiets aanbieden
Ook bij de leasefiets van de zaak betaalt je medewerker 7% bijtelling voor het privégebruik. Het grote voordeel van leasen is dat je een all-in prijs betaalt, waardoor je minder administratieve rompslomp hebt. Ga maar na: onderhoud, reparaties en eventueel pechhulp en verzekering zijn al in de maandelijkse prijs inbegrepen. Je weet dus waar je aan toe bent en dat geldt ook voor je medewerker. Bij leasen blijft de leasemaatschappij eigendom van de fiets tot het einde van het leasecontract. In veel gevallen kan de medewerker aan het eind van het contract de fiets overnemen van de leasemaatschappij.