skip to Main Content
Loondoorbetaling Bij Ziekte En Verloonde Uren

Loondoorbetaling bij ziekte en verloonde uren

Een werknemer krijgt loon doorbetaald tijdens ziekte. Moeten de verloonde uren worden aangepast? Ja of nee?

Voorbeeld:
Estelle heeft 40 contracturen per week. Estelle wordt ziek en haar werkgever betaalt 70% van het loon door in haar 2e ziektejaar. Moet de werkgever het aantal verloonde uren aanpassen?

1. Ja, het aantal verloonde uren wordt 28 uur.
2. Nee, het aantal verloonde uren blijft 40 uur.

Het 2e antwoord is juist: het aantal verloonde uren blijft 40 uur.

Gebruikelijk verloonde uren
Betaalt een werkgever tijdens ziekte minder dan 100% uit van het salaris, dan moet hij de verloonde uren niet verlagen. De werkgever moet in geval van loondoorbetaling bij ziekte de gebruikelijke verloonde uren invullen.

De gebruikelijke verloonde uren zijn de uren die de werknemer had gewerkt als hij/zij niet ziek of werkloos was geworden. Het invullen van de gebruikelijke verloonde uren komt voort uit de ‘Gelijkstellingsregeling arbeidsuren’ en is nodig voor de juiste vaststelling van het arbeidsverleden ten behoeve van de WW en de WGA.

Let op: is het loon lager als gevolg van ziekte? Dan moet de werkgever bij de code incidentele inkomstenvermindering code ‘Z’ invullen.

Als iemand een beroep doet op een uitkering, weet UWV door deze code ‘Z’ dat het loon in de aangifte loonheffingen lager is dan het gebruikelijke loon van de werknemer. UWV houdt hiermee rekening bij het bepalen van het dagloon.

Back To Top