Overzicht Prinsjesdag 2018
Gisteren was het weer zover, derde dinsdag van de maand september oftewel Prinsjesdag.
Op het gebied van HR was er niet veel nieuws, maar hierbij wel de vijf interessante veranderingen in een overzicht:
1. Verandering in het pensioenstelsel
Het Nederlandse pensioenstelsel wordt vernieuwd. De sterkte punten die nu al in het stelsel zitten, blijven. Denk hierbij aan:
- Collectieve uitvoering voor lage kosten
- Risicoverdeling voor levenslange uitkering
- Verplichtstelling voor een groot aantal werknemers
Wat gaat er dan wel veranderen? De doodsneesystematiek, deze zal gaan verdwijnen. Verder zal het kabinet uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om na de AOW een gedeelte van het pensioen in een keer op te nemen.
2. Geboorteverlof
Er waren al tijden geruchten maar nu is het officieel, de uitbreiding van het geboorteverlof.
De partner krijgt bij de geboorte van hun kind geen 2 dagen maar 5 dagen geboorteverlof. Deze nieuwe wet, de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) gaat met ingang van 2019 in. Een aanvulling op deze wet is dat er per juli 2020 de kersverse vaders recht hebben op nog eens 5 weken verlof met een loondoorbetaling van 70%. Deze 5 weken dienen te worden opgenomen in het eerste half jaar na de geboorte.
Ook bij het verlof voor adoptie en pleegzorg is er een verandering. Deze wordt verlengd van 4 naar 6 weken.
3. Wet Arbeidsmarkt in Balans.
Ook de WAB kwam tijdens Prinsjesdag aan bod. Het wetsvoorstel wordt in het najaar aangeboden aan de Tweede kamer en hierbij staat onder meer in beschreven
- dat de ketenregeling wordt terug aangepast van 2 jaar naar 3 jaar.
- De proeftijd wordt langer. Wanneer een werknemer gelijk met een vast contract in dienst treedt, wordt de proeftijd maximaal 5 maanden. Bij arbeidsovereenkomst langer dan twee jaar, wordt de proeftijd 3 maanden.
- Ook wordt de transitievergoeding aangepast. Het gaat gelden vanaf de eerste dag en niet meer vanaf twee jaar. Echter wordt de opbouw wel lager, per dienstjaar is het nog maar 1/3 maandsalaris.
4. Versoepeling van de transitievergoeding
De kleine ondernemer is nog steeds huiverig om werknemers een vast contract te geven, juist voor alle risico’s die het met zich meebrengt. Om de MKB te stimuleren om toch werknemers een vast contract aan te bieden is het Kabinet nu aan het kijken naar een compensatie. Gedacht wordt aan een versoepeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens reorganisatie, ziekte of pensioneringen.
5. Wet DBA, hoe nu verder?
Eerst was er de VAR, toen de modelovereenkomsten en nu is alles weer teruggedraaid. Hoe zit het nu met de Wet DBA? Er wordt inmiddels al gesproken over de opvolging van de Wet DBA. Hierin staan er drie routes beschreven:
- De handhaving wordt, voor de kwaadwillige na, uitgesteld tot 1 januari 2020.
- Uiterlijk 1 januari 2019 dient er duidelijkheid te zijn vanuit de Kamer wanneer er wel of geen sprake is van gezag.
- Voor de langere termijn wordt er gekeken naar de opkomst van nieuwe vormen van arbeidsrelaties, waaronder de introductie van een ondernemersovereenkomst en aanpassing van de omschrijving van een uitzendovereenkomst.