
Vergoeding voor thuiswerkkosten: wanneer gerichte vrijstelling?
Een werkgever wil een werknemer een vergoeding geven voor thuiswerkkosten.
Situatie: Een werknemer werkt op maandag en dinsdag in de ochtend thuis. Op maandagmiddag rijdt hij met de auto van de zaak naar een klant. Op dinsdagmiddag rijdt hij met de auto van de zaak naar kantoor. De werkgever wil voor het thuiswerken een vergoeding van € 2,40 geven. Is deze vergoeding gericht vrijgesteld?
Opties:
- Alleen voor maandag.
- Alleen voor dinsdag.
- Voor maandag en dinsdag.
- Er geldt geen gerichte vrijstelling voor beide dagen.
Correct antwoord: Het eerste antwoord is juist. De vergoeding is alleen voor maandag gericht vrijgesteld.
Toelichting:
Thuiswerken en dienstreis met auto van de zaak
Werkt een werknemer op een dag deels thuis en maakt hij met de auto van de zaak een zakelijke reis die geen woon-werkverkeer is, maar een dienstreis? Dan mag de werkgever voor die dag de gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten toepassen.
Thuiswerken en naar kantoor met auto van de zaak
Reist een werknemer met een auto van de zaak naar een vaste plaats van werkzaamheden, zoals kantoor, op een dag waarop hij ook thuiswerkt? Dan mag de werkgever voor die dag geen gericht vrijgestelde vergoeding voor thuiswerkkosten geven.
Als aan de gebruikelijkheidstoets is voldaan, mag de werkgever de vergoeding voor thuiswerkkosten wel aanwijzen als eindheffingsloon. Dit komt ten laste van de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever 80% eindheffing.
Vaste plaats van werkzaamheden
Er is sprake van een vaste plaats van werkzaamheden als de werknemer meer dan 40 dagen per kalenderjaar op dezelfde plek werkt. Dit is ongeacht de datum van indiensttreding, het aantal contracturen en de lengte van het verblijf. Er kunnen meerdere vaste plaatsen van werkzaamheden zijn.