skip to Main Content
Ouderschap En Werk: Hoe Houd Je De Balans?

Ouderschap en werk: hoe houd je de balans?

  • HR

Werken én verantwoordelijk zijn voor het huishouden én opvoeding: een mooie combinatie, maar ook stressvol. Zeker als je daarnaast je sociale leven wil onderhouden en eigen dingen wil doen. Uit onderzoek komt naar voren dat één op de drie ouders met schoolgaande kinderen met moeite de ballen hoog houdt. En dat verzuim vanwege psychische klachten in deze groep relatief het snelst stijgt. Hoe stoppen we deze ontwikkeling?

Tips voor ambitieuze ouders en hun werkgevers
Ouders van jonge kinderen houden veel ballen in de lucht. Tegelijkertijd maken ze het zichzelf ook niet makkelijk. Ze willen presteren op hun werk, in een leuk huis wonen, een goede ouder zijn. En dan ook nog tijd maken om te sporten, vrienden en familie zien en social media bijhouden. Het gaat allemaal nét. Of nét niet. En als je dan ineens thuis moet blijven, omdat je een ziek kind hebt en niks aan je werk kunt doen, loopt de stress helemáál op. Veel ouders worstelen met alles wat er op hen afkomt.

Recept voor balans
Het toverwoord is ook hier: balans. Daar zit ook meteen de moeilijkheid want hoe vind je die? Balans is heel complex. Het gaat om werk en privé, maar ook over lichaam en geest, over inspanning en ontspanning, over balans op een dag en door het jaar heen. Er is helaas niet één perfect recept met de juiste ingrediënten in precies de goede verhoudingen. De optimale balans is voor iedereen anders. Zo kan het ook spaak lopen als de balans in je leven verstoord raakt. Je kunt als ambitieuze ouder stappen ondernemen om dit moment voor te blijven. Je hebt zelf namelijk invloed op die balans. Ook leidinggevenden en werkgevers spelen hierin een rol.

Wat kun je zelf doen?

  • Als je moeite hebt om in balans te blijven, communiceer hierover dan open en eerlijk met je leidinggevende. Mensen die praten, kunnen immers geholpen worden.
  • Balans gaat over keuzes maken. Houd duidelijk voor ogen wat je rollen zijn – ouder, professional, mantelzorger, sporter – en waar je je prioriteiten legt. Dat blijft moeilijk, dus probeer uit wat voor jou werkt.
  • Waak ervoor dat werk en privé niet te veel door elkaar gaan lopen. Sluit aan het einde van je werkdag je laptop af en lees je mail niet voor de tv. Op vastgestelde tijden niet beschikbaar zijn geeft rust en overzicht. Maak hierover ook duidelijke afspraken met je leidinggevende.
  • Neem tijd voor jezelf. Je bent vader, moeder, collega, vriend(in), zoon, dochter, maar ook nog gewoon jij. Voor je balans is het essentieel dat je daar aandacht aan besteedt.
  • Maak gebruik van mogelijkheden zoals zorgverlof. Je hoeft je niet te schamen of schuldig te voelen om dat aan te vragen. Het is iets waar je recht op hebt en dat is niet zonder reden.
  • Houd rekening met je leefstijl. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker je druk op je werk aankunt. Goed slapen, gezond eten, bewegen, het helpt allemaal.

Wat kun je als leidinggevende doen?

  • Blijf in gesprek met je medewerkers. Wees er alert op dat werkende ouders met schoolgaande kinderen extra kwetsbaar kunnen zijn voor stress. Informeer regelmatig hoe het gaat en let op stresssignalen.
  • Geef vrijheid waar dat kan. Er zijn binnen kaders en afspraken altijd mogelijkheden om druk bij medewerkers weg te nemen. Als de intentie er is om er samen uit te komen, is er al veel gewonnen.
  • Stimuleer medewerkers om goed voor zichzelf te zorgen, zowel geestelijk als lichamelijk. Geef zelf het goede voorbeeld door bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend geen e-mails te versturen.
Back To Top