skip to Main Content
Personeelstekort Zorgt Nog Altijd Voor Hogere Werkdruk

Personeelstekort zorgt nog altijd voor hogere werkdruk

  • HR

Het tekort aan personeel blijft de zwaarste zorg van ondernemers in Nederland. Doch niet alleen ondernemers ervaren dat; ook het personeel dat voor hen werkt ondervindt toenemende werkdruk, doordat er niet genoeg collega’s zijn om het werk uit te voeren. Daar komt bij dat de collega’s die er wél bij komen, vaak minder gekwalificeerd zijn. Dat brengt weer heel eigen problemen met zich mee.


Werkdruk blijft hoog ondanks lichte verbetering

Bijna 29 procent van de ondernemers ziet een toegenomen werkdruk onder hun personeel als het meest kenmerkende gevolg van de aanhoudende personeelstekorten. Dat is weliswaar een daling ten opzichte van een jaar geleden, maar de werkdruk blijft hoog.

Het is vooral merkbaar op de winkelvloer, want maar liefst 43 procent van de ondernemers in de detailhandel heeft hier mee te maken. Het is opvallend dat de werkdruk zelfs is toegenomen in sectoren zoals de landbouw, bosbouw en visserij, ondanks de algemene daling in andere sectoren.

Gevolgen verschillen per sector

Naast de verhoogde werkdruk zien ondernemers ook andere belangrijke gevolgen van de personeelstekorten. In sectoren als de horeca en informatie en communicatie worden vooral de gestegen arbeidskosten vaak als knelpunt genoemd. Hieruit blijkt dat de impact van personeelstekorten per sector sterk kan verschillen.

Ondernemers in de bouwnijverheid en horeca zijn bijvoorbeeld vaker geneigd om minder geschikt personeel aan te nemen om de openstaande functies in te vullen. Dit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om flexibel en creatief te zijn in hun personeelsbeleid.

Blijvende uitdaging in de zoektocht naar personeel

Ondanks dat iets minder ondernemers aangeven last te hebben van personeelstekorten in vergelijking met vorig jaar, blijft het vinden van gekwalificeerd personeel een enorme uitdaging. Ruim 23 procent van de bedrijven geeft aan dat het aantal werkzoekenden dun gezaaid is, vooral in sectoren zoals de bouwnijverheid en vervoer en opslag. Tevens blijkt dat in de autohandel en industrie, respectievelijk 30 procent en 26 procent van de ondernemers het moeilijk vindt om gekwalificeerd personeel te vinden.

Een volgend dilemma is dat sollicitanten steeds hogere eisen stellen. In sectoren zoals de delfstoffenwinning en informatie en communicatie geven bedrijven aan moeite te hebben om aan deze eisen te voldoen. Dit roept bij bedrijven de vraag op hoe zij aantrekkelijk kunnen blijven in een concurrerende arbeidsmarkt.

De druk op ondernemers blijft hoog

Ondanks het aandeel ondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten ervaart licht is gedaald van 75 procent in 2023 naar 71 procent in 2024, blijft de druk hoog. Met name in sectoren zoals de autohandel en vervoer en opslag, waar bijna 82 procent van de ondernemers nog steeds met tekorten kampt, is de situatie amper verbeterd.

De algehele afname van personeelstekorten betekent echter niet dat de problemen zijn opgelost. De werkdruk, gestegen arbeidskosten en het aannemen van minder geschikt personeel blijven belangrijke uitdagingen die de operationele efficiëntie van bedrijven onder druk zetten. Plus het tekort aan arbeidskrachten blijft een dominante belemmering in de bedrijfsvoering.

Back To Top