skip to Main Content
Kleine Geschenkenregeling: Wordt Voucher Gezien Als Waardebon?

Kleine geschenkenregeling: wordt voucher gezien als waardebon?

Een vereiste van de kleine geschenkenregeling is dat het geschenk in natura moet worden gegeven. Geld en waardebonnen voldoen daar niet aan.

Een voucher geldt voor de kleine geschenkenregeling (helaas) ook als een waardebon.


Hieronder zie je de drie voorwaarden waaraan je bij de kleine geschenkenregeling moet voldoen:

  1. De werkgever geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen een dergelijke attentie geven.
  2. De werkgever geeft geen geld of een waardebon.
  3. De factuurwaarde (inclusief btw) van de attentie is maximaal € 25.

Voldoe je aan alle drie de voorwaarden, dan is het cadeau vrijgesteld. Zo niet, dan is het belast loon. Dit loon kun je aangeven in de vrije ruimte.

Voorbeeld 1 – Wat is een klein geschenk?

Een werkgever bezorgt ’s morgens een bos bloemen van € 25 bij een werknemer die 12,5 jaar in dienst is, gaat ’s middags op kraamvisite bij een werknemer en geeft babykleertjes ter waarde van € 25 incl. btw. ’s Avonds gaat hij naar een werknemer die trouwt en geeft een cadeaubon van € 25. Ten slotte geeft hij op 5 december aan alle medewerkers een chocoladeletter mee naar huis ter waarde van € 7,50.

Enkel het kraamcadeau voldoet aan alle drie de voorwaarden van de kleine geschenkenregeling en valt in dit voorbeeld dus als enige onder deze vrijstelling.

Is iemand 12,5 jaar in dienst, dan komen vrienden, familie en kennissen normaal gesproken niet langs met cadeaus. Daar het alleen een cadeau in natura mag zijn, voldoet een waardebon dus niet.

Een chocoladeletter voldoet niet aan het geven van een persoonlijke attentie waarin ook anderen een dergelijke attentie geven. Met andere woorden; het is niet gebruikelijk dat buren, vrienden en familie allemaal steevast op bezoek komen om je een chocoladeletter te geven.

Het schenken van een persoonlijke attentie voor huwelijk, geboorte en verjaardag door buren, vrienden en familie is wel gebruikelijk.

Echter, voldoet het cadeau aan drie voorwaarden en wordt het per post toegezonden aan de werknemer, dan tellen de verzendkosten niet mee voor de waarde van € 25,- incl. btw.

Voorbeeld 2 – Is een voucher een klein geschenk?

Een werkgever geeft een werkneemster voor haar verjaardag een voucher die ze kan inwisselen voor een toegangskaartje tot een concert. De waarde van het toegangskaartje bedraagt € 25,- incl. btw.

Hoewel aan alle eisen van de kleine geschenkenregeling lijkt te zijn voldaan, moet worden beoordeeld of een voucher wel of geen waardebon is.

Wat is het verschil tussen een waarden en een voucher?

Een waardebon heeft meestal een vaste waarde, uitgedrukt in geld/euro’s, en wordt minder waard door inflatie.

Een voucher heeft geen waarde in geld, maar geeft recht op iets, bijvoorbeeld een artikel of toegangsbewijs. Het behoudt zijn waarde, maar heeft vaak een kortere geldigheidsduur.

Raadpleging bij de Belastingdienst laat zien dat er geen reden is om een voucher niet als waardebon te zien. Denk je daar als werkgever anders over, dan is het advies om dit schriftelijk voor te leggen aan de Belastingdienst.

In voorbeeld 2 is de kleine geschenkenregeling dus niet van toepassing.

Back To Top