skip to Main Content
Oekraïners Hebben Op Dit Moment Geen Werkvergunning Nodig

Oekraïners hebben op dit moment geen werkvergunning nodig

Vluchtelingen die vanuit Oekraïne naar Nederland komen en in Nederland willen werken, hebben sinds 1 april een vrijstelling. Oekraïners vallen met terugwerkende kracht, sinds 4 maart onder de richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.

Wat houd dit concreet in:
Er is een overgangsperiode: vanuit de IND wordt er voor elke gevluchte Oekraïner een document opgesteld waarop staat aangegeven waar de Oekraïner in Nederland verblijft. Dit is nog niet voor iedereen geregeld. Daarom is er nu afgesproken dat er een vrijstelling geldt tot en met 30 mei. mits ze zich kunnen identificeren met bijvoorbeeld een paspoort.

UWV: wanneer je als werkgever een vluchteling in dienst neemt, dient de werknemer te worden aangemeld bij het UWV. Dit kan door dit formulier in te vullen en per post te versturen. Twee werkdagen na het aanmelden van de werknemer, mag de werknemer aan de slag.

Arbeidsovereenkomst: wanneer de vluchteling een arbeidsovereenkomst heeft, geldt de vrijstelling. Niet wanneer de vluchteling een zelfstandige is.

Wijzigingen: wanneer de werknemer andere werkzaamheden gaat verrichten, dient dit te worden doorgegeven aan het UWV. Ook wanneer het werk eerder stopt of langer doorgaat.

Er is al aangekondigd, wanneer werkgevers zich niet houden aan de meldplicht of verkeerde informatie doorgeeft, dit kan leiden tot (hoge) boetes.

Back To Top